To håndklæder kastet henover en stol. Farverne på håndklæderne er grøn og mørkeblåFire håndklæder stablet oven på en skammel. Farverne er mørkebrun, karrygul, gråblå og havblå.

HVAD ER GOTS CERTIFICERINGen? 

GOTS (Global Organic Textile Standard) er verdens førende internationale certificering inden for organiske fibre og økologiske tekstiler. GOTS-certificering dækker hele produktets forsyningskæde, lige fra såning af bomulden og produktion til fremstillingen og levering. Det sikrer, at økologiske tekstiler med denne certificering lever op til strenge krav og retningslinjer om sunde produktionsmetoder og ansvarlige arbejdsforhold.

Helt konkret betyder det, at GOTS-produkter garanterer, at der er blevet anvendt økologiske landbrugsmetoder, ikke brugt giftige farvestoffer og skadelige kemikalier, kun brugt miljøvenlige forarbejdningsmetoder og alle ansatte arbejder under ansvarlige arbejdsforhold. Alle naturlige fibre som bomuld, silke, uld og bambus kan opnå en GOTS-certificering, hvis produktet kan efterleve de strenge krav og retningslinjer om forarbejdning, produktion, indpakning, mærkning, handel og forsendelse. 

FAIRLIVING FORHANDLER GOTS TEKSTILER

Er du en øko-venlig forbruger? Er det vigtigt for dig, at dine produkter er produceret under sunde forhold? Og skal hele produktets værdikæde være underlagt ansvarlige retningslinjer? Hvis du også ser vigtigheden i udsagnene, så er produkter, der bærer GOTS-certificeringen helt sikkert relevant for dig.

FairLiving forhandler udelukkende tekstiler af økologisk bomuld. Derfor er vi også stolte over, at FairLivings håndklæder, sengetøj, bademåtter og badekåber alt sammen er økologisk og certificeret gennem GOTS. Det er vigtigt for os, at vores tekstiler har en positiv effekt på miljøet, så tekstilerne kan nedbrydes naturligt uden at påføre skade eller forurene naturen eller vandkilder. Derfor er den anerkendte GOTS-certificering en vigtig spiller, når vi taler om miljøcertificeringer. Nogle miljøcertificeringer har nemlig kun fokus på slutproduktet, men det er netop dét, der er det fantastiske ved en GOTS-certificering – her bliver alle hjørner og led af et produkt undersøgt og vurderet.

VIGTIGE FAKTORER FOR EN GOTS-CERTIFICERING

Formålet med GOTS er at skabe et transparent marked, hvor brugen af skadelige kemikalier ikke finder sted og ansvarlige miljøtiltag er at finde i hele værdi- og forsyningskæden. Men samtidig handler det også om at skabe et marked, hvor social ansvarlighed er et kriterie. Det betyder, at bondemandens, produktudvikleres, fabriksmedarbejderes og alle andre ansattes rettigheder er beskyttet. At arbejdsforholdene er hygiejniske og sikre. At vand-og energiforbruget overvåges. Og endelig betyder det, at brugen af skadelige kemikalier er udelukket, og farvestoffer og blæk er testet for mindst mulig miljøpåvirkning.

For at opnå en GOTS-certificering skal hvert produkt indeholde økologiske, naturlige fibre. Her skelner GOTS mellem to vurderingslabels, der baseres på procentdelen af organiske fibre i et produkt:

 • GOTS Organic: Produktet skal mindst indeholde 95% certificerede økologiske fibre.
 • GOTS Made with Organic: Produktet skal mindst indeholde 70% certificerede økologiske fibre.

FairLivings produkter er alle certificeret ud fra ”GOTS Organic”, hvilket betyder, at alle vores produkter indeholder mindst 95% økologiske fibre.

GOTS MILJØMÆSSIGE KRITERIER 

De produkter, FairLiving forhandler, er underlagt nogle miljøspecifikke krav for, hvordan produktionen må foregå og hvad produktet helt præcist må indeholde:

 • Råmaterialerne for de organiske fibre skal dyrkes i overensstemmelse med internationale eller nationale standarder. GOTS læner sig i den forbindelse op ad The International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM), når de opstiller krav til landbruget.
 • Det er en forudsætning at bruge økologisk landbrug for at opretholde sunde jordområder, økosystemer og forhold for landbrugsfolk, der er involveret i processen.
 • De økologiske landmænd skal bruge naturlige stoffer til gødning og pesticider i stedet for kemikalier.
 • Tekstilerne bør bruge oxygenbaseret blegemiddel i stedet for blegemiddel med klor, da det er bevist, at det er mere skånsomt for miljøet.
 • Spildevandet skal renses i et funktionelt renseanlæg og overvåges.
 • Det er obligatorisk, at alt slam skal afskaffes på korrekt vis, så det ikke påvirker miljøet på nogen måde.
To hvide håndklæder og et brunt håndklæde i en brun, vævet kurv liggende i en eng med lyserøde blomster

GOTS SIKRER SUNDE MATERIALER

Det er vigtigt, at vi ved, hvad vores produkter indeholder og ikke indeholder. For hvem har lyst til at vikle sig ind i og tørre sig i kemikalie- og plastrester? Det er nok de færreste, der egentlig har lyst til det. Men stiller vi ikke krav til materialet og indholdet i produkterne, så ved vi ikke nødvendigvis, hvad det er, vi omfavner os selv med. 

GOTS-certificeringen går ikke på kompromis med kvalitet og sundhed. Derfor garanterer GOTS-certificeringen, at FairLivings produkter lever op til kravene om:

 • At de organiske fibre er tydeligt identificeret for at adskille dem fra konventionelle fibre, så der ikke opstår nogen form for fiberblanding.
 • At det færdige produkt ikke indeholder kemikalierester, da nogle kemikalier som formaldehyd og ftalater kan forårsage allergier.
 • At de færdige produkter er kontrolleret for lys, vask og gnideægthed, så farven ikke påvirkes af dette.
 • At produkterne ikke indeholder tungmetaller, nikkel, krom (VI) eller polyvinylchlorid (PVC), da det igen kan fremskynde allergier hos nogen.

GOTS FOKUS PÅ SOCIAL ANSVARLIGHED 

Vi har sagt det før, og gør det gerne igen. Vigtigheden i gode, respektfulde arbejdsforhold er en fundamental nødvendighed for, at der bliver skabt ansvarlige produkter, der kan have en positiv indflydelse på mennesker og miljø. Gode arbejdsvilkår skaber ansvarlige produkter. Derfor har GOTS også en klar rammesætning for, hvad gode arbejdsforhold indebærer:

 • Ansatte, der arbejder i GOTS-certificerede virksomheder, er ansat på baggrund af krav fra The International Labor Organisation (ILO).
 • Diskrimination er på ingen måde tilladt.
 • Krav til minimumsløn.
 • Arbejdsforholdene skal være sikre og hygiejniske.
 • Ansatte bør ikke arbejde over eller blive behandlet respektløst.
 • Børnearbejde må ikke udføres.

ER ORGANISK BOMULD BEDRE END KONVENTIONELT BOMULD?

GOTS’ sociale- og miljøkriterier for produkt og produktion sætter barren højt for økologisk bomuld. De mange krav er med til at sikre dig som forbruger, så du trygt kan omfavne dig i sunde materialer. Hvis du handler konventionelt bomuld, kan det være en udfordring at finde informationer om, hvor bomulden er dyrket, hvordan den er forarbejdet, hvilke midler, der er brugt og hvordan arbejdsforholdene har været.

GOTS-certificeringen er en frontløber, når vi taler om økologiske tekstiler. Det er en anerkendt certificering, der garanterer hele værdi-og forsyningskæden i et produkt, så vi sikkert kan forhandle ansvarlige produkter og du trygt kan købe ansvarlige tekstiler.