To håndklæder kastet henover en stol. Farverne på håndklæderne er grøn og mørkeblåEt blåt håndklæde i en hvid vaskemaskine med åben låge

HVORDAN VASKER OG PLEJER JEG MINE HÅNDKLÆDER?

Hvordan skal du vaske håndklæder for at de holder længst muligt? Det vil vi gerne guide dig igennem i dette blogindlæg.

Der kan nemlig være mange forskellige vaskeguides, plejeanvisninger og gode råd til vask af nye og gamle håndklæder – og det kan være svært at finde rundt i.

Derfor har vi lavet en samlet vaskeanvisning til dig her, så du får de bedste råd med til vask og pleje af dine håndklæder.

VASK AF NYE HÅNDKLÆDER

Har du lige købt nye håndklæder, eller måske fået dem i julegave eller til fødselsdag? Så kan det være en god idé at læse med her. Det er nemlig altid en god idé at vaske dine håndklæder FØR du tager dem i brug første gang. Det er med til at øge deres absorberingsevne betydeligt – og der findes intet værre end at tørre sig i et håndklæde, der ikke suger vandet til sig…

Som nævnt forbedres sugeevnen markant, hvis du giver håndklæderne en vask inden, du tager dem i brug. Det kan endda være en fordel at lægge dem i blød i koldt vand i 12-24 timer, inden den første vask. Det gælder også ved vask af nye viskestykker, vaskeklude og karklude.

Ved at lægge tekstilerne i blød, inden de bliver vasket for første gang, er med til at åbne bomuldsfibrene i håndklædet, så deres sugeevne forbedres og de bedre kan absorbere vand. Det er vigtigt at de første par gange du vasker nye håndklæder, eller andre nye tekstiler, at de vaskes for sig selv, da deres farve kan smitte af.

VASK HÅNDKLÆDER VED 60 GRADER

Vi anbefaler, at du vasker dine håndklæder, så dine håndklæder bliver helt rene. Du bør også altid bruge en skånsomt program og vaske dine håndklæder med lignende farver – så undgår du at bomuldsfibrene ødelægges og bevarer farven i dine håndklæder bedst muligt.

UNDGÅ SKYLLEMIDDEL OG BLEGEMIDDEL

Når du vasker dine nye og gamle håndklæder, skal du være opmærksom på ikke at bruge for meget vaskemiddel, og så anbefaler vi at droppe skyllemiddel, da det kan danne en hinde på dine håndklæder og forringe sugeevnen samtidig med, at det heller ikke er godt for miljøet. Vi anbefaler også, at du helt undgår blegemiddel, da det ødelægger farven.

Økologiske håndklæder ligger i vaskemaskinen. Der er to håndklæder i farven hvid og bordeaux. Økologiske håndklæder ligger i vaskemaskinen. Der er to håndklæder i farven hvid og bordeaux.

HÅNDKLÆDER I TØRRETUMBLER ELLER HÆNGE TIL TØRRE?

Et spørgsmål vi ofte får, er om håndklæderne må komme i tørretumbleren eller om de har bedst af at lufttørre. Sagen er dog den, at det måske kan være en fordel at gøre begge dele – tørretumbleren gør nemlig, at dine håndklæder bliver dejligt bløde.

Det kan selvfølgelig være dyrt og mindre skånsomt for miljøet at have gang i tørretumbleren, men for at spare lidt på strømmen og stadig få bløde håndklæder, kan du starte med at hænge dem til tørre og så give dem det sidste i tørretumbleren. Her er det dog vigtigt, at du kun tørretumbler dem på et program med lav varme.

UNDGÅ FNULLER PÅ HÅNDKLÆDER

Vil du gerne tørre dine håndklæder i tørretumbleren, kan det være en god idé lige at ryste håndklæderne godt, inden du putter dem i tørretumbleren. Det kan nemlig være med til at tage det værste fnuller, der måtte have samlet sig på håndklæderne under vasken.

Det kan også være en god idé at smide et par tørrebolde eller tennisbolde med ind i tørretumbleren, da de kan hjælpe med at tørre dine håndklæder hurtigere, og gøre dine håndklæder mere luftige og bløde.

STRYGNING AF HÅNDKLÆDER

Vil du gerne stryge dine håndklæder for at få dem helt lige og uden foldninger, så anbefaler vi, at de stryges ved moderat varme, for at beskytte tekstilerne mest muligt.

HVOR OFTE SKAL HÅNDKLÆDER VASKES / SKIFTES?

Håndklæder kan hurtigt blive en bakteriebombe, for selvom du først bruger håndklædet efter du har været i bad, eller til at tørre hænder i efter håndvasken, så samles der stadig bakterier og sæberester på håndklædet.

Dit badehåndklæde, som du bruger efter du har været i bad, bør skiftes en gang i ugen, eller efter tre ganges brug, mens de håndklæder du bruger til at tørre hænder i bør skiftes lidt oftere, da de normalt bruges mere og af flere. Husk at vaske dem ved 60 grader, så alle bakterier dør.

SLIP AF MED STIVE HÅNDKLÆDER

Bliver dine håndklæder stive efter du har vasket dem, eller er de begyndt at miste farven en smule og ser nu lidt triste og kedelige ud? Så kan det være, du bor i et område, hvor der er meget kalk i vandet – det kan nemlig påvirke følelsen og udseendet af dine håndklæder. Men der er heldigvis hjælp at finde!

Ligesom du kan afkalke en elkedel, kan du også afkalke håndklæder. Det eneste du skal bruge er en deciliter eddike (klar) og en halv deciliter bagepulver. Eddiken puttes i det rum/skuffe, hvor vaskemidlet normalt kommes i, og bagepulveret skal i der, hvor skyllemiddel kommes i. Og så vaskes de ved 60 grader som normalt – nu skulle du gerne have lækre, bløde håndklæder igen.

UNDGÅ SURE HÅNDKLÆDER, DER LUGTER

Er dine håndklæder gået hen og blevet sure og lugte, så kan du ligesom ved afkalkningen, bruge klar eddike og bagepulver til at slippe af med lugten. Du følger bare samme fremgangsmåde, da eddiken vil opløse gamle sæberester og fjerne den sure lugt, mens håndklæderne også bliver bløde, og bagepulveret/natron hjælper med at fjerne snavs, så du igen har lækre, rene og bløde håndklæder, der ikke lugter mere.

Vi anbefaler også, at du umiddelbart efter vasken enten hænger dem til tørre eller putter dem i tørretumbleren. Får de lov at ligge for længe, mens de er våde/fugtige, kan du risikere at får en jordslået lugt, og så kan du starte forfra igen…

Vi håber du fandt svar på, hvordan du vasker og plejer både nye og gamle håndklæder, så du får lækre, bløde håndklæder der holder længe.

Og mangler du nye, bløde og økologiske håndklæder, så kan du finde dem lige her 👇🏼

Shop håndklæder