To håndklæder kastet henover en stol. Farverne på håndklæderne er grøn og mørkeblåHåndklæder kastet hen over en stol. Farverne er karrygul, græsgrøn og gråblå.

TEKSTILER AF VEGANSKE MATERIALER

Hvad betyder det, når tekstiler er produceret af veganske materialer? For er det ikke kun, når vi taler fødevare, at noget er vegetarisk eller vegansk? Og hvilke kriterier skal et produkt opfylde for at blive V-Label.eu certificeret? 

Som udgangspunkt vil de fleste nok tænke, at alle tekstiler er veganske, men det er ikke en selvfølge. Derfor uddyber vi i dette skriv, hvad det betyder, når størstedelen af vores produkter bærer det gule og grønne ikon, V-Label.  

HVAD ER V-LABEL? 

V-Label er en unik certificering for produkter i Europa, der er produceret og fremstillet uden hjælp fra dyr og brug af animalske produkter. De fleste tekstiler indeholder nemlig animalske elementer i form af dyrefedt eller urinsyre. Certificeringen bruges altså til at identificere veganske produkter og hjælpe forbrugere med at genkende, om et produkt opfylder veganske standarder. Forudsætningen for at opnå en V-Label certificering er derfor, at produkterne er transparente, så alle har kendskab til ingredienser, indhold og tilsætningsstoffer.

FAIRLIVING FORHANDLER VEGANSKE TEKSTILER

En certificering er din tryghed. Det er vigtigt, at du kender til indholdet i dine produkter. Og det er vigtigt, at vi har kendskab til den fulde sammensætning af de produkter, vi forhandler.

Miljømæssigt engagement. Sociale fordele. Global ligestilling. Der kan være forskellige grunde til at vælge produkter med en vegansk certificering. Uanset årsagen, så kan de fleste med stor sandsynlighed nikke ja til, at vi skal vi skal kende til produktets ingrediensliste.

Vi skal være gennemsigtige. Vores produkter skal være ansvarlige. Det skaber et transparent marked.

Derfor er størstedelen af FairLivings produkter mærket med den gule og grønne certificering, V-Label. Det garanterer, at disse produkter er foruden ingredienser som dyrevoks, shellak, farvestoffer af animalsk oprindelse og blegemidler af animalsk trækul, hvilket gør dem til veganske tekstiler.

På europæisk plan er der endnu ikke vedtaget nogen bindende juridiske definitioner for produkter, der er mærket som ”vegansk” eller ”vegetarisk”. Derfor anses V-Label som en pålidelig certificering, der sikrer, at de fremlagte kriterier altid bliver overholdt.

HVEM ER V-LABEL?

V-Label blev i 1996 registreret af European Vegetarian Union (EVU). Indehaveren af varemærkerettighederne er det Schweiz-baseret V-Label GmbH, og det er dem, som står for koordineringen af det internationale samarbejde omkring V-Label. EVU har til formål at fremme samarbejdet mellem en lang række europæiske veganske og vegetariske organisationer.

V-Label er registreret i 27 lande og har over 1000 licenshavere, som globalt har over 20.000 produkter. I Danmark bliver V-Label godkendt af Dansk Vegetarisk Forening.

For at sikre at virksomheder fortsat lever op til de krav, der medfølger V-Label certificeringen, forbeholder V-Label sig retten til at gennemføre kvalitetskontrol efter behov. Eventuelle ændringer i produktionen skal straks indberettes til V-Label, som herefter vil sørge for, at en ny inspektion af produkterne finder sted. V-Label sørger altså for at ajourføre virksomheder og produkter, så alle krav og kriterier altid er overholdt.

FREMTIDEN FOR V-LABEL

Ifølge V-label er veganske tekstiler på en opadgående kurve. Flere og flere bliver mere interesseret i, at tekstilbranchen ikke benytter sig af animalske ingredienser og det samtidig skal forbydes at teste på dyr. Tekstiler, tøj, tasker og sko er det, vi umiddelbart tænker kunne have en form for animalsk indhold, men det drejer sig faktisk også om bøger, smykker og lys. Derfor får flere og flere brancher også øjnene op for V-label-certificeringen.

Du kan derfor trygt købe FairLivings håndklæder, sengetøj og bademåtter, hvis du ønsker veganske hjemmetekstiler.