BLACK FRIDAY: Vi fejrer FAIR FRIDAY

Black Friday er lige om hjørnet. Derfor er det på sin plads, at vi allerede nu fortæller, at vi siger pænt ”nej tak” til den store tilbudsjagt. Nej tak til overforbrug. Nej tak til den store årlige forbrugsfest. Og nej tak til den kommercielle helligdag. I stedet siger vi ja tak til Fair Friday. Ja tak til grønne ambitioner. Og ja tak til ansvarlig produktion, kvalitet og gennemsigtige priser hele året rundt.

Logo med "plant et træ" i grønne og røde farver med rød tekst. "plant et træ" logo i grønne og røde farver med rød tekst.

Vi planter et træ for hver ordre på FAIR FRIDAY 

FairLiving tager afstand fra vilde rabatter, den store tilbudsjagt og lynhurtige spontane køb. Vi er som noget nyt blevet websponsor for non-profit-organisationen, Plant et Træ, som arbejder med at plante træer i Danmark og samtidig skabe større forståelse for træernes vilkår og vækst- noget organisationen selv kalder: ”en smuk og frodig gave for miljøets fremtid”, og som vi kun kan støtte op omkring.

Green Friday. Fair Friday. Kært barn har mange navne. Formålet er det samme. FairLiving ønsker at bidrage til en grønnere fremtid for både os og de kommende generationer. Og hvordan hænger det lige sammen med store rabatter og fristelser, som alligevel ender i et overforbrug? Det gør det heller ikke. Derfor vil FairLiving fejrer Fair Friday fredag d. 24. november 2023 ved at opfordre alle til at købe lige netop dét, de har BRUG FOR. Vi skal ikke fejre den planlagte FORBRUGS-helligdag ved at lade dankortet svinge igennem terminalen, som om der var en god grund til at fejre sit overforbrug.

Vi holder derfor en grøn fest på Fair Friday ved at plante et træ for hver ordre, der lander hos os denne fredag. Det gælder alle produkter uanset prisen. Træerne vil blive plantet i foråret 2024 i Børnenes Skov ved Ajstrup syd for Aarhus.

Green Friday: Vi tænker BRUG FOR over stort FORBRUG

I en tid hvor klimaet er på overarbejde, er det værd, at vi begynder at genoverveje vores forbrug. Tage mere ansvarlige valg. Og efterspørge flere produkter, der har fokus på klima og miljø. Det kan nemlig have indflydelse på CO2-udslippet, være med til at sætte positive klimaaftryk og i sidste ende presse virksomheder til at reflektere over deres egen ansvarlighedspraksis.

FairLiving håber, at flere vil tage del i kampen mod overforbrug og sigte efter grønnere ambitioner. Der er nemlig ingen grund til at bidrage til et større forbrug, når forbruget bliver på bekostning af vores skønne planet og jordens manglende ressourcer.

Vi skal passe på kloden og ændre den eksisterende strategi, så de næste generationer ikke bare skal slukke de klima-ildebrande, som tidligere generationer og den nuværende generation har påsat. For er det egentlig fair, at vi bare videregiver vores klimaproblemer til de næste, der skal overtage vores ufærdige arbejde?

Ansvarlig produktion året rundt  

Hvad kan du selv gøre, hvis du går med tanken om at gøre den sorte dag bare lidt grønnere? Vi vil gerne give nogle forslag til, hvordan du kan fejre den kommercielle højtid uden impulskøb, og som dit dankort helt sikkert vil takke dig for.

Circular Monday: Giv dine ejendele nyt liv  

Er der hul i bukserne? Er kameraet gået i stykker på din iPhone? Eller synger hjemmetekstilerne på sidste vers? Lige meget hvad, så er noget af det mest bæredygtige at kigge i gemmerne og finde det frem, du i forvejen har. Måske skal der bare en lille makeover til, og så er bukserne så gode som nye? Eller behøver du virkelig den nyeste gadget, hvad med bare at få skiftet kameraet? Hvis du har et ønske om at tænke mere grønt, så er det smarteste at gå på skattejagt i skabene og hive det frem, som trænger til en mindre opgradering.  

Det er lige netop dét fænomenet Circular Monday lægger op til. Circular Monday står i kontrast til forbrugerkulturen, og lægger i stedet op til at reparere og recycle sine gamle ting i stedet for at købe nyt. I år falder Circular Monday d. 20. november, altså mandagen før Black Friday. FairLiving støtter op omkring en mere cirkulær kultur, cirkulære produkter og cirkulær økonomi. Vi tænker i cirkler. Og vi håber også, at du vil tænke mere i cirkler.  

Sørg for at købe mere bæredygtigt  

Det er svært at kalde produkter for bæredygtige uden at vildlede forbrugeren. Men hvis du også har miljø og ansvarlighed med i dine overvejelser inden et køb, så kan en mulighed være at lede efter virksomheder, hvis produkter har fokus på bæredygtighed og som tager stilling i forhold til miljøproblematikken.  

Du kan blandt andet søge efter brands, hvis produkter bære certificeringer, der garanterer, at det du køber, opfylder strenge krav om produktion og arbejdsvilkår. En af de store syndere er bomuldsproduktionen, som er en gevaldig klimabelastning og som ofte er produceret med uansvarlige kemikalier. Derfor kan du gøre dig selv en tjeneste ved at købe økologiske tekstiler- året rundt.  

Gør noget godt for naturen.  

Synes du, at miljøet og naturen trænger til en ekstra stor krammer i år? Og vil du hellere ud at gå i skoven end at slentre ned ad strøget med de andre sultne tilbudsjægere? Så er det en oplagt mulighed at samle affald og plastik op fra jorden, når du alligevel er ude at nyde naturens smukke omgivelser. I stedet for at tage del i den store forbrugsfest, så tag i stedet en svingom på det grønne dansegulv. Vi kan lige så godt gøre naturen en tjeneste og give noget igen. Vi har den kun så længe, vi ønsker at passe på den. 

FairLiving tænker i cirkler- året rundt 

Selvom vi siger klart nej tak til den sorte helligdag og overbrug, så har vi nu alligevel ja-tak-hatten på, når det gælder andre positive og ansvarlige principper.

Vi siger nemlig et rungende JA TAK til:

  • Ansvarlig og fair produktion- det kræver nemlig fair priser alle årets 365 dage.
  • Produkter, der er fremstillet etisk ansvarligt for både mennesker og miljø, hvor rummelighed og respekt er i højsædet.
  • God kvalitet, der sikrer, at produkterne kan holde til lidt af hvert, så vi skal handle mindre, men meget bedre.
  • Cirkulære produkter, så vi ved, at produkterne ikke efterlader affald og som kan indgå positivt i nye kredsløb efter endt levetid.

Vi hylder fair priser hver eneste dag. Det tror vi på, er den mest holdbare løsning for dig og for miljøet. Vi hylder gennemskuelighed og transparente produkter, så vi ved, hvad vi kan love dig- og samtidig, hvad du kan forvente af vores produkter. Vi hylder ansvarlighed i alle led og hjørner- lige fra produktion til produkt og til det øjeblik, du er færdig med at bruge produktet. Det er indbegrebet af vores cirkulære tankegang.

Grøn fredag er det nye sort. Derfor håber vi, at du vil være med til at støtte op om en grønnere fredag. Det synes vi, er FAIR.  

Du kan læse mere om Plant et Træ her.