Gult bomuldshåndklæde på en sten i en skovOrange håndklæde i økologisk bomuld placeret på en sten ude i naturen.

HVORFOR PLANTE ET TRÆ?

Vi kender dem. De er høje. Brede. Tynde. Lange. Vi ser dem oftest grønne. Men opfører sig lidt som en kamæleon. De ændrer nemlig farve, når årstiderne skifter. Flotte. Og livsnødvendige. Træer er fantastiske. Det er de fleste enige om. De er ikke bare smukke at iagttage. De er på en måde også uundværlige for vores eksistens på den grønne og blå planet.

Men vi har et problem: Træerne smyger sig væk fra scenen, lige når vi har allermest brug for dem. I 2015 var der ifølge Videnskab.dk 422 træer per person, og med den rate, der er på træfældningen nu, har de estimeret, at vi om 150 år vil være nede på 214 træer per person. Det betyder også, at vi har mistet 46 procent af Jordens træer, siden vi mennesker kom til. Ret foruroligende, ikke?

FairLiving planter et træ for hver ordre

FairLiving støtter non-profit-organisationen, Plant et Træ, fordi vi betragter os selv som en ansvarlig virksomhed, der gerne vil være med til at støtte bæredygtige initiativer, der både har fokus på at øge biodiversiteten og samtidig har en positiv indvirkning på mennesker og planeten. Derfor har FairLiving doneret de første 200 træer til Plant et Træ. Men du kan også være med til at hjælpe. For hver ordre på minimum 399,- donerer vi et træ i samarbejde med Plant et Træ. Du kan altså være med til at bidrage til grønnere naturarealer i Danmark og sikre, at flere får en forståelse for, hvorfor træerne har betydning for en mere bæredygtig fremtid. Der er allerede planlagt det næste plante-arrangement, og træerne vil blive sat i jorden i foråret 2024 i Børnenes Skov ved Ajstrup syd for Aarhus.

FairLivings har fokus på bæredygtige tiltag

Når vi nu alligevel har bevæget os over i begrebet bæredygtighed, så er det oftest et udsagn, der bliver forsøgt defineret uden rigtig at opnå en fyldestgørende definition. Derfor vil vi læne os op ad Brundtland rapporten fra 1987, hvor bæredygtighed som begreb for første gang blev italesat af FN’s Verdenskommission for Miljø og Udvikling. Her blev bæredygtighed defineret som “En bæredygtig udvikling er en udvikling, som opfylder de nuværende behov uden at bringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare”. Derfor mener vi, at det er FairLivings pligt at tænke længere end de produkter, vi “bare” forhandler.

Vi ser det som vores pligt at bidrage til ansvarlige tiltag, der kan have en positiv indflydelse for mennesker og natur, og som samtidig ikke skal påvirke vilkårene for de næste generationer. Vi stræber aktivt efter kun at forhandle ansvarlige produkter, der er skånsomme overfor miljø og mennesker, og vi vil samtidig støtte organisationer og virksomheder, der sigter efter en grønnere og mere bæredygtig fremtid. For lad os være ærlige, hvad er vores smukke planet uden træer? Den er vel bare en overdimensioneret parkeringsplads med en masse skrigende biler og sure skovnymfer. Vi har brug for træer til vores økosystemer, så menneskene kan få frisk luft, skygge på solrige dage og til at hænge vores hængekøje i.

Spøg til side - så er vores træer virkelig betydningsfulde. Træer fjerner CO2 fra luften og lagrer det, de modvirker klimaforandringerne og de er med til at rense luften. De har en positiv effekt på biodiversiteten, som er livsnødvendigt for planeten. Træerne er gode. Et fantastisk bæredygtigt råstof. For der er ingen tvivl- en mangfoldig natur er vores livsgrundlag. Punktum.

Certificeringer og FairLivings miljøpolitik

Hvordan er FairLiving ellers ansvarlig? Vi er ret stolte af vores hjemmetekstiler, som alle bærer strenge certificeringsordninger som GOTS-certificeringen. Men vi er især tilfredse med vores håndklæder, sengetøj og bademåtter, som alle er Cradle to Cradle Gold® Certified. Denne certificering vurderer vores tekstiler ud fra kriterier om blandt andet materialesundhed, genanvendelighed og social ansvarlighed. Vi stræber efter at vores produkter indgår i en cirkulær tankegang, hvor tekstilerne bliver genanvendt og genbruges uden at producere affald, og som samtidig er skånsomt over for miljøet.

Vi er ikke uanfægtet af det store arbejde, der ligger foran os. Der er nemlig meget arbejde endnu. Vi ved, at det er en konstant og vedholdende indsats, der skal til. Derfor stiller vi hele tiden spørgsmål til vores praksisser for at sikre, at vi går i den rigtige retning. Vi er på en grøn rejse, hvor vi omfavner innovation og udfordrer status quo, så bæredygtighed bliver roden i alt, hvad vi gør og sigter efter.


Hvem er Plant et Træ?  

Hos FairLiving er vi glade for, at vi har slået rødder med non-profit-organisationen, Plant et Træ, og blevet websponsor for dem. Gennem vores fælles mål og vision om at bevare klodens naturressourcer og genoprette miljø-og klimatilstanden, vil vi fremadrettet støtte deres arbejde om træplantning, børn og læring.

Plant et Træ er en fantastisk organisation med en fremragende dagsorden: At sprede kendskabet om træer og deres betydning for miljø og klima. Organisationen har Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik som protektor og de har siden 1988 plantet over 1,5 millioner træer i Danmark.

Organisationen lægger stor vægt på at give den yngre generation en forståelse for træerne. Dette sker gennem spændende plante-arrangementer i daginstitutioner, hvor de hjælper med at vække børns nysgerrighed og bevidsthed om naturen, så de lærer om træernes vilkår og deres rolle i økosystemet.

Vi bliver nødt til at passe på vores natur. Vi skal plante flere træer, for de er en vigtig naturressource. For tro os, når vi siger: ”En verden uden træer er som en pizza uden ost- kedelig og smagløs”. Så giv lige træerne en highfive og lad os have fokus på at genoprette naturens balance.

Du kan læse mere om Plant et Træ og deres grønne initiativer her.

Plant et træ